Οι πιο εντυπωσιακοί σιδηροδρομικοί σταθμοί στον κόσμο

Rotterdam-660x440

 

Άλλοι ιστορικοί, άλλοι μοντέρνοι, αλλά όλοι σημαντικοί και αναντικατάστατοι στη λειτουργία της πόλης τους

Για περισσότερα από εκατό χρόνια οι σιδηρόδρομοι αποτελούσαν το κυκλοφορικό σύστημα του ηπειρωτικού εμπορίου και οι σταθμοί ήταν η καρδιά του. Ήταν σύμβολα ευημερίας και πλούτου με κάθε μεγάλη πόλη να θέλει να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη της καθώς ο σταθμός ήταν το πρώτο πράγμα που αντίκριζε κατά την άφιξή του.

Σήμερα οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί εντυπωσιάζουν ακόμα με την αρχιτεκτονική τους, ενώ οι σύγχρονες κατασκευές προσπαθούν να τους συναγωνιστούν. Ας δούμε τα χαρακτηριστικότερα δείγματα.

Antwerp-660x440

Βρίσκεται στην Αμβέρσα και είναι, για πολλούς, ο ομορφότερος του κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί Καθεδρικός των Σιδηροδρόμων και ο εκτεταμένος εκλεκτικισμός στα στοιχεία του κάνει αδύνατο να τον κατατάξει κανείς σε συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Χτίστηκε το 1900 και ανακαινίστηκε το 2007 ώστε να αποκτήσει σύγχρονες λειτουργίες και δύο υπόγεια επίπεδα.

HUNDERTWASSER BAHNHOF, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Hundertwasser-660x440

Στη μικρή πόλη του Uelzen, ο μικρός σταθμός του 1887 ξεχωρίζει επειδή η ανακαίνισή του το 2000 τον έκανε έναν από τους ομορφότερους του κόσμου, με επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης να έρχονται να τον θαυμάσουν από κοντά.

ROTTERDAM CENTRAAL, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μόλις πρόσφατα ανακατασκευασμένος, ο σταθμός ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή κατασκευή του στην είσοδδεο. Ένα στέγαστρο σε σχήμα μπούμερανγκ που καλύπτει ολόκληρο το λόμπι και μέρος της μπροστινής πλατείας.

Δείτε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *