Από βοσκός…αυτοδημιούργητος εργοστασιάρχης στη Μελβούρνη!

melbourne_downtown-660x440

 

Ο Διονύσης Μακρής είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Cyclon Fans και ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες της Αυστραλίας.

Σίγουρα ο τίτλος του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία ταιριάζει «γάντι» στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο χωρίς σπουδές και πρότερη περιουσία, ο οποίος κατάφερε από το μηδέν να στήσει το δικό του εργοστάσιο και να κάνει ξακουστό το όνομά του στο εξωτερικό. Ο Διονύσης Μακρής είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης της Cyclon Fans, στο εργοστάσιο της οποίας παράγονται συστήματα εξαερισμού που διατίθενται στην Αυστραλία, αλλά και στις αγορές της Ασίας.

Η σχέση του με τον κόσμο του επιχειρείν θα λέγαμε ότι ήταν καρμική καθώς μέχρι και την ηλικία των 14 ετών, όταν και έφυγε από την γενέτειρά του την Κανδήλα της Αιτωλοακαρνανίας για να βρει την τύχη του στην Αυστραλία, η μόνη δουλειά που ήξερε να κάνει ήταν να βοσκάει πρόβατα. Ήταν ένα νεαρό άτομο που δεν είχε φύγει ποτέ πριν από τον τόπο του και που τίποτα δεν προμήνυε την επαγγελματική του εξέλιξη. Οι κακουχίες που είχε γνωρίσει στη ζωή του ήταν τέτοιες που του επέτρεψαν να φορέσει για πρώτη φορά παπούτσια μόλις έγινε 12 ετών!

Όταν ο κ. Μακρής έφτασε στο λιμάνι της Μελβούρνης δεν είχε καθόλου χρήματα και βρέθηκε χρεωμένος με τα ναύλα του, το ύψος των οποίων άγγιζε τις 200 λίρες. Δούλεψε σε ένα θείο του για να εξοφλήσει το ποσό και μερικά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 17 ετών αγόρασε ένα μαγαζί χάμπουργκερ, όπου εργαζόταν επτά μέρες την εβδομάδα, από τις 5 το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί. Ήταν μια επένδυση που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά αυτό δεν τον πτόησε από το να συνεχίσει να πειραματίζεται και με άλλους κλάδους της αυστραλιανής οικονομίας. Μετά την πώληση της επιχείρησής του αρχίζει να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης των οικονομικών του.

Αρχικώς, ένας αγρότης του ζήτησε να πουλά τις πατάτες του στα ψαράδικα. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που αναγκάστηκε να αγοράσει δύο φορτηγά για να μπορέσει να την καλύψει. Παράλληλα, από την καθημερινή του επαφή με τα ψαράδικα έμαθε να διορθώνει τις μηχανές, που καθάριζαν και έκοβαν πατάτες. Το επόμενο βήμα ήταν να ανοίξει το Richmond Food Machinery στο Bridge., όπου αγόραζε, πουλούσε, επιδιόρθωνε, νοίκιαζε και κατασκεύαζε εξοπλισμό κουζίνας εστιατορίων, καφέ σάντουιτς μπαρ κ.λπ.

Χρονιά σταθμός στην πορεία του ήταν το 1997, έτος ίδρυσης της Cyclon Fans, στο τιμόνι της οποίας σήμερα βρίσκονται δύο από τα παιδιά του, ο Νίκος και η Αλεξάνδρα.

Μπορεί ο κ. Διονύσης να έχει πλέον αποσυρθεί από τα διοικητικά του καθήκοντα, ωστόσο, η μανία του να συλλέγει παλιά εργαλεία και μηχανές, μεταξύ των οποίων και εκείνες αυτοκινήτων , του επιτρέπει να περνάει ώρες ατελείωτες για την επισκευή τους. Μεταξύ δε των μηχανών που έχει φτιάξει με τα χέρια του, η αγαπημένη του είναι ένα αποστακτήριο, που φτιάχνει θεσπέσιο τσίπουρο.

 

Πηγή

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.